W wielkim finale 20 marca legnicka drużyna pokonała wyłonione w ramach konkursów regionalnych zespoły z całej Polski. Ze względu na wysoki poziom prac wybór nie był łatwy. Jury konkursu kulinarnego wyłoniło pracę najlepiej oddającą współczesną kuchnię śródziemnomorską.
Zespół z Legnicy doskonale połączył składniki Black Box, idealnie oddając smaki Chorwacji. Zwycięski zespół interesująco zestawił rybę z pasternakiem, który – obok topinamburu - jest jednym z topowych produktów światowej gastronomii. Uwagę jury zwrócił pozornie drobny zapis dotyczący techniki smażenia mięsa - „szybko” było tu słowem kluczowym.
Członkowie zwycięskiej drużyny otrzymali zaproszenia na staż w hotelu Grupy Thermaleo& Uzdrowisko oraz nagrody rzeczowe: tablet ufundowany przez firmę Podravka, paczki produktów Podravka i akcesoria kulinarne firmy Fackelmann. Reprezentowana przez zwycięzców szkoła również otrzymała produkty firmy Podravka. Opiekunem grupy była Anetta Chalik, a całość koordynował Wojciech Mieliński.