Mistrz kulinarny Marcin Jabłoński z firmą Podravka współpracuje od dwóch lat. - Postawiłem sobie za cel szkolenia z zakresu kulinarnego – mówił w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy. - Krok po kroku udaje mi się realizować wytyczone punkty, bo jak się naprawdę czegoś chce, to przeszkody przestają istnieć.
Jabłoński stanął za syto zastawionym stołem. Po jego lewej stronie siedzieli uczniowie legnickiej placówki. Zostali podzieleni na siedem trzyosobowych drużyn, które po wykładzie mistrza, wzięły udział w kulinarnym konkursie.
W trzeciej edycji kulinarnego projektu „Dzień z Podravką” prym wiedzie kuchnia śródziemnomorska, a w szczególności chorwacka. - W kuchni najważniejsza jest świeżość – wyjaśniał Marcin Jabłoński. - Sekret pysznych potraw polega na umiejętnym połączeniu świeżych składników, owoców morza z aromatycznymi przyprawami i ziołami.
Mistrz kuchni zachęcał legnicką młodzież do wąchania krewetek, które pachną Morzem Śródziemnym. - Zgadnijcie jaką rybę będziemy przyrządząć – rzucał wyzwanie nastolatkom. Z sali szybko dało się słyszeć poprawne odpowiedzi, wszak każdy dobry kucharz ma zawodowe wyczucie.
Po krótkim wykładzie kulinarnym, uczniowie CKZiU przystąpili do konkursu. Jego zwycięzcy pojadą na wielki finał do Warszawy, który odbędzie się w marcu 2014 roku. W finale powalczą o tytuł najlepszej drużyny i najlepszego kucharza trzeciej edycji projektu. Ponadto zostanie wybrany najlepszy nauczyciel oraz szkoła.